torsdag 16 februari 2012

22/111 DAS ERNST-THÄLMANN-DENKMAL

"Men vem är det egentligen?", brukade Hilda och jag säga till varandra då vi gick förbi den enorma statyn på väg till vår dåvarande S-Bahnstation. Det blev en sådan där grej som man funderar över varje gång man ser den, men sedan direkt glömmer bort att kolla upp ...tills man går förbi den nästa gång, bara för att än en gång låta den falla i glömska.
En kommunist, jo, det kunde vi nästan räkna ut själva. Men vem var Ernst Thälmann och vad hade han gjort för att förtjäna en så stor skulptur mitt i djupaste Östberlin?

Ernst Thälmann föddes 1886 i Hamburg och var under tjugo- och trettiotalen ledare för KPD (tyska kommunistiska partiet). I valet 1932 (sista valet innan Hitlers maktövertagande) ställde Thälmann upp som en av presidentkandidaterna. Efter att Hitler kommit till makten skickades Thälmann till koncentrationslägret Buchenwald, där han 1944 även sköts ihjäl på order av Hitler.

I DDR var ungdomsorganisationens, pionjärerna, fullständiga namn Pionierorganisation Ernst Thälmann och flera statligt ägda företag i Östtyskland döptes även de till namn som innehöll en hyllning till Thälmann. Men inte bara i DDR ärade man Thälmann, på Kuba finns till exempel en ö som 1972 fick namnet Cayo Ernesto Thaelmann.

Ernst Thälmann tros vara den som givit upphov till termen socialfascism, som menar att socialdemokratin i ord är socialistisk men i handling är fascistisk. 

För: smygkommunisten, den historieintresserade och konstentusiasten.
Var? Greifswalder Strasse, mittemot husnummer 52 på andra sidan, Prenzlauer Berg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar