fredag 17 februari 2012

24/111 DER FUNDORT DER "ENTARTETEN" KUNST

Det byggs i Berlin. 2014 ska en ny U-Bahn-linje (U55, som idag har endast tre hållplatser) stå klar, med Rotes Rathaus som en av stoppen.

Vid utgrävningarna inför bygget stötte man 2010 på oväntade fynd: elva skulpturer, som av nazisterna ansågs degenererade, hittades begravda i en källare som tillhört huset mittemot Rotes Rathaus (Königsstrasse 150, för den som är intresserad). Hur kunde dessa konstverk ha lyckats klara sig igenom nazistväldet utan att förintas tillsammans med de runt 16 000 andra konstverk som under denna period ansågs vara icketyska och farliga? Efter många om och men kom det fram att propagandaministeriet hade en avdelning på just denna adress, tillordnad att samla in den "farliga" konsten.

Idag syns vid platsen för utgrävningarna inga spår därav - när U-Bahn-linjen är klar kommer man dock kunna se utgrävningarna från vagnarna - men Rotes Rathaus är absolut värt att ta sig en titt på om man har vägarna förbi. Spana in den otroligt detaljrika namngivande röda fasaden på byggnaden, gå in och beundra arkitekturen och kila upp för trappan och lek lite med den interaktiva spelplattan över Berlin (av just denna var jag imponerad flera dagar efter att jag varit där).

För: arkeologistudenten, den som gillar att kolla på tom asfalt och Den Typiska Turisten.
Var? Rotes Rathaus, Rathausstrasse 15, Mitte. (Eller enklare: Alexanderplatz, den sidan med det dära tornet på.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar