lördag 18 februari 2012

32/111 DAS HANSAVIERTEL

Hur ska man tänka när man bygger upp en nästan totalförstörd stad från grunden igen? Detta var frågan i Berlin efter andra världskrigets slut, där i vissa området upp till 90 procent av staden låg i ruiner.

Lösningen: mer grönt och mer utspridd bebyggelse! På grund av penga- och boendebrist genomfördes denna idé bara i Berlins ytterområden - i innerstaden rustade man upp de kvarvarande hus som fanns. Ett nytt Berlin blev det alltså inte, utan den gamla stadsstrukturen behölls såväl i väst som i öst, med några få undantag.

Hansaviertel, beläget mellan Spree och Tiergarten i Mitte, utgör ett av dessa undantag (Karl-Marx-Allee ett annat). Till utställningen Interbau 1957 förverkligades 35 objekt utifrån de skisser som gjorts av 53 välkända arkitekter från 13 olika länder, bebyggelsen i Hansaviertel är ett exempel på detta. Hansaviertel är det enda stora område i Berlins innerstad som gått från ruinområde till nya, modernistiska byggnader.

När man vandrar genom Hansaviertel idag känns det väldigt avlägset att detta område skulle vara genomsyrat av framtidens nytänk. Istället känns det väldigt lugnt, på gränsen till ödsligt.

För: Arne Jacobsen- och Alvar Aalto-fans, den som vill ta en lugn söndagspromenad
Var? U-Bahn-stationen Hansaplatz (U9), Mitte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar